Відомості про викладача

                                  04.07.2023. Матеріали для оновлення сайту.

Стадніченко Надія Василівна - -кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри акторської майстерності Запорізького національного університету, заслужена артистка України.

      Стадніченко Надія Василівна у 1979 році закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва імені І.Карпенка-Карого за спеціальністю "Актор драматичного театру та кіно", отримала додаткову кваліфікацію «Актор-читець». З 1979 року працювала в Запорізькому обласному театрі юного глядача, з 1996 року - провідним майстром сцени. За створення вистав «Маруся Чурай» за романом Ліни Костенко та «Щедрий вечір» за книгою О. Воропая «Звичаї нашого народу» стала лауреатом премії обласного фонду культур імені Сергія Паторжинського. За високу виконавську майстерність була відзначена дипломами регіональних та Всеукраїнських фестивалів «Січеславна» (м. Дніпро), "Добрий театр" (м. Енергодар.), «Березіль» (м. Харків). Нагороджена грамотами Міністерства культури України, Запорізького обласного управління культури та Обласної державної адміністрації.

      У 2004 році Стадніченко Н.В. було присвоєно почесне звання "Заслужений артист України".

      З 2004 року є штатним співробітником кафедри акторської майстерності ЗНУ, художнім керівником курсу, автором навчальних програм та викладачем фахових дисциплін «Майстерність актора», «Сценічна мова», «Професійна постановка дихання та голосу», «Грим».

      У 2009 році закінчила магістратуру за спеціальністю «Педагогіка вищої школи» та вступила до аспірантури. У 2018 р. захистила дисертацію на тему «Організаційно-педагогічні умови формування готовності майбутнього актора до професійного спілкування», у 2019 р. отримала наукове звання доцента.

      Стадніченко Н. В. бере участь у зарубіжних, Міжнародних, Всеукраїнських і регіональних науково-практичних конференціях, у роботі науково-методичних семінарів факультету Соціальної педагогіки та психології, кафедри актоської майстерності, обговорені наукових та навчально-методичних матеріалів, що розробляються співробітниками кафедри.

      Стадніченко Н. В. видано монографію «Підготовка майбутнього актора до професійного спілкування: теоретичний та практичний аспекти» (у співавторстві з доктором пед. наук, професором Г.В.Локарєвою), надруковано понад 40 статей у фахових виданнях України, внесених до міжнародної наукометричної бази та зарубіжних виданнях, 19 – матеріалів конференцій; видано науково-методичні видання: методичні рекомендації з дисципліни «Майстерність актора»; науково-методичне видання «Діагностика сформованості професійного спілкування майбутнього актора»). Стадніченко Н.В. здійснює керівництво науковою роботою здобувачів вищої освіти. З 2020 року є Гарантом програми «Сценічне мистецтво» освітнього ступеня «бакалавр».

      Стадніченко Н.В здійснює керівництво навчальною роботою, виробничою та педагогічною практикою студентів: проведенням благодійних святкових заходів (для дітей-інвалідів, вихованців дитячих будинків міста, пацієнтів онкодиспансеру та дитячих лікарень міста, дітей переселенців); забезпечує участь студентів у культурно-просвітницькій діяльності (творчі зустрічі студентів із запорізькими митцями, з фахівцями в галузі театрального мистецтва Німеччини, Франції, Швеції); у програмах державного телебачення; у щорічному Всеукраїнському фестивалі молодих драматургів «Амплуа»; є постановником дипломних вистав і забезпечує їх показ на сцені навчального театру; займається підготовкою студентів до Всеукраїнських та регіональних конкурсів, де вони демонструють високий рівень виконавської майстерності та посідають призові місця.

      Під її керівництвом з 2004 по 2023 рр. студенти неодноразово ставали лауреатами мистецьких конкурсів, отримували позитивні оцінки незалежного професійного журі, зокрема: на регіональних та Всеукраїеських конкурсах професійних читців ім. Лесі Українки (м. Ялта, м. Дніпро, м. Луцьк); на регіональних та Всеукраїнських конкурсах професійних читців ім. Тараса Шевченка (м. Дніпро, м. Київ); на регіональних та Всеукраїнських конкурсах професійних читців ім. І. Франка (м. Дніпро, м. Київ); на обласних конкурсах читців української поезії (Запоріжжя); на фестивалі театрів Придніпров’я «Січеславна» (м. Дніпро); на VIII Всеукраїнському фестивалі студентської художньої творчості «Весняна хвиля» (м. Київ); на IX Всеукраїнському відкритому конкурсі професійних читців ім. Остапа Вишні (м. Суми); на Всеукраїнському конкурсі читців «ТеатрFest» (м. Запоріжжя); на Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Діти майбутнтого» (м. Запоріжжя); на Всеукраїнському фестивалі мистецтв "Країна Мрій" (м. Запоріжжя)2023 р.

      За період роботи на кафедрі акторської майстерності Стадніченко Н.Вбуло здійснено постановку таких кваліфікаційних вистав: «Кішка, що гуляла сама собою» за Р. Кіплінгом; «Криваве весілля» за Ф. Г. Лоркою;«На сіножаті» за Л. Яновською; «У клуні» за А. Веселовським; «Вдови» за С. Мрожеком; «Вісім люблячих жінок» за Р. Тома; «Крик» за Т. Уільямсом; «Снігова королева» за Г. Х. Андерсеном; «Наталка Полтавка» за І. Котляревським; «Служниці» за Жаном Жене; «Безталанна» за І. Карпенком-Карим; «Лісова пісня» за Лесею Українкою; «Одержима» за Лесею Українкою; «Як ми колись учились» за  Остапом Вишнею; «Так загинув Гуска» за М. Кулішем; «Танці гончарного кола» за Л. Чупіс; «Щедрик , щедрик, щедрівочка» - вистава за віршами українських поетів для дітей; «Циганська муза» за Л.Костенко; «Лис Микита» за І. Франком; «Іфігенія в Тавріді» за ЛесеюУкраїнкою; «Касандра» за Лесею Українкою; «Одержима» за Лесею Українкою; «Маруся Чурай»» за Ліною Костенко; «Гей, хто-небудь» за Вільямом Сарояном; «На полі крові» за Лесею Українкою.

      Стадніченко Н.В формує у студентів почуття поваги до історичної і мистецької спадщини нашої країни, високу культуру та почуття відповідальності перед глядачем, бажання постійно навчатися, вдосконалювати виконавську майстерність, опановувати нові вміння та навички для вмілого їх використання у професійній діяльності.

      Стадніченко Н.В проводить активну профорієнтаційну роботу серед шкільної молоді, бере участь у роботі журі Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних обласних, міських мистецьких конкурсів та фестивалів; співпрацює з Центром культури та Волонтерським центром ЗНУ, проводить театральні майстер-класи для дітей переселенців, реалізовує цікаві творчі проєкти; проводить відкриті заняття з дисциплін «Майстерність актора» та «Сценічна мова», «Професійна постановка дихання та голосу»; висвітлює діяльність кафедри у ЗМІ (проєкти телерадіокомпанії «Алекс» «Антиномія», 1, 2 ч., та «Смак»), є дописувачем на сторінку кафедри у Fasebooк та в університетське видання, спікером вебінарів на тему «Розвиток творчих здібностей молодої людини», «Професійна постановка дихання та голосу» у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області.

      За плідну педагогічну діяльність Стадніченко Н. В. була відзначена: Грамотою Міністерства освіти України; Почесною грамотою ректорату ЗНУ; «Листом подяки» виконавчого комітету Запорізької міської ради за значний внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців; Подякою ректора ЗНУ Фролова М.О. за якісну підготовку майбутніх абітурієнтів до творчого конкурсу та популяризацію освітніх послуг ЗНУ; «Почесною грамотою» Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів за вагомий внесок у виховання театральної молоді; «Подякою» територіального відділу освіти Хортицького району м. Запоріжжя, за підтримку аматорської творчості учнівської молоді та відновлення національних традицій засобами театрального мистецтва; «Грамотами» ЦДЮТ Дніпровського р.- ну м. Запоріжжя за роботу в якості голови журі фестивалю-конкурсу «Квітневі дзвони»; Подякою за роботу у складі журі Міжнародного фестивалю «Велика перерва», м. Генічеськ; Подяками за роботу в якості члена журі Міжнародного фестивалю «Дивосвіт», Всеукраїнського фестивалю «Діти майбутнього», Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Країна мрій»; Подякою Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації за роботу у складі журі VII обласного фестивалю читців літературних творів «Живе слово краси».

      У 2021 році Стадніченко Н.В. нагороджено орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» III ступеня.

      Стадніченко Н. В. активно співпрацює з творчими колективами м. Запоріжжя: «Новим театром» (вистави «Такі вільні метелики» за  Л. Гершем, «Дикун» за А. Касона, «Тустеп на фоні валіз» за Р. Баером, «Ретро удвох» за О. Арбузовим, «Ялинки на восьмому поверсі» за М. Михайловим); театром-студією  «Performance» (вистави «Машиністки» за М.Шизгалом, «Одруження XXI століття» за М. Гоголем).

      Стадніченко Н. В.є членом Національної спілки театральних діячів України.

      У листопаді 2018 року пройшла очне стажування за програмою «Організація навчального процесу, програми підготовки, інноваційні технології та наукова робота» у Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University», (Польща, м. Новий Сонч) та отримала відповідний сертифікат. У 2023 році здійснила підвищення кваліфікації у Тернопільському педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка на кафедрі театрального мистецтва.



Остання зміна: Tuesday 10 October 2023 22:23 PM