Семінарське заняття 2. СТАНОВЛЕННЯ ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКОГО РЕГІОНУ (кінець ХVІІІ – ХІХ ст.) (2 год.).

Етап налаштування

Графік скмінару з 5 етапамиПропустити до поточних задач
Етап налаштування
Поточний етап
  • Інформація про завдання Семінар створено. Будь ласка, зачекайте поки він перейде в наступний етап.
Етап здачі робіт
Етап оцінювання
Етап оцінювання оцінок
Закрито
Опис

План:

1."Проект Новоросія": політика царського уряду щодо південноукраїнського регіону (ХVІІІ - ХІХ ст.).

2.Становлення південного регіону як частини української етнічної території.

3.Специфіка аграрного устрою та промислового розвитку регіону.

4.Особливості Півдня України як історичного регіону.

1. "Проект Новоросія": політика царського уряду щодо південноукраїнського регіону (ХVІІІ - ХІХ ст.). При розгляді цього питання слід охарактеризувати політику царського уряду щодо південного регіону після ліквідації Запорозької Січі і остаточного включення до складу Російської імперії. Необхідно проаналізувати плани царизму спрямовані на інтеграцію Півдня України - Новоросії до складу імперії. Доведіть, що політика російського уряду проводилась в напрямку інтеграції регіону в адміністративну структуру, соціально-економічний і політичний організм імперії, формування у регіоні прийнятного для імперії етнічного складу, розгортання тут асиміляційних процесів.

2. Становлення південного регіону як частини української етнічної території. При розгляді цього питання слід показати крах інтеграційних заходів імперського уряду у південноукраїнському регіоні. Необхідно проаналізувати етнічний склад населення регіону, в якому переважало українське населення й довести, що асиміляційна політика мала тут обмежений успіх. Слід також розкрити соціально-економічні, національно-культурні і політичні підстави українського націотворення, що сформувалися у південноукраїнському регіоні протягом ХІХ ст.

3. Специфіка аграрного устрою та промислового розвитку регіону. Необхідно проаналізувати особливості аграрного та промислового розвитку регіону; показати, що напередодні Першої світової війни Південь перетворився в найрозвинутіший регіон України, вугільно-металургійну базу всієї Російської імперії, район високопродуктивного сільського господарства, тісно пов'язаний не лише з загальноросійським, а й європейськими ринками. Необхідно зосередити увагу на тому, що Південь перетворився в органічну частину національно-територіального комплексу України і відіграв вирішальну роль у формуванні українського товарного ринку.

4. Особливості Півдня України як історичного регіону. Надаючи характеристику Півдня України як історичного регіону не слід протиставляти його іншим регіонам. Слід пам'ятати, що кожен історичний регіон України відзначається своїми яскравими особливостями, які у поєднанні створюють її неповторний образ - єдиний у своїй різноманітності. Характеризуючи особливості південноукраїнського регіону у ХІХ - на початку ХХ ст. слід вказати на його вигідне географічне та стратегічне розташування, потужний економічний потенціал, унікальні сільськогосподарські можливості, надзвичайно інтенсивну торговельно-посередницьку діяльність у регіоні. Доведіть, що Південь України маючи прикордонний характер, займав особливе місце в реалізації стратегічних планів Росії. Необхідно визначити роль Півдня України в українському націотворенні, яка визначалася як його розвинутою економікою, що відіграла вирішальну роль в формуванні загальноукраїнського товарного ринку, так і національно-культурним, політичним, соціальним і геополітичним факторами.

Рекомендована література:

Основна:

1.Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ - ХХ століття. - К.: Генеза, 1996. - 360 с.

2.Турченко Г.Ф. Південь України як історичний регіон // Наукові праці Кам'янець-Подільського державного університету: Історичні науки. - Кам'янець-Подільський: Оіюм, 2004. - Т. 12. - С. 368-377.

3.Турченко Ф.Г., Турченко Г.Ф. Південна Україна: модернізація, світова війна, революція (кінець ХІХ ст. - 1921 р.): Історичні нариси. - К.: Генеза, 2003. - 304 с.

Додаткова:

1.Бикова Т. Політичне та соціально-економічне становище Криму (від середини ХVІІІ ст. до 1917 р.) // Проблеми історії України ХІХ - початку ХХ ст. - К.: Інститут історії України НАН України, 2003. - Вип. VІ. - С. 13-40.

2.Бойко Я.В. Заселение Южной Украины 1860-1890 гг. - Черкассы: "Сіяч", 1993. - 256 с.

3.Ващенко В.П. Роль Півдня України в процесі інтеграції економіки українських земель в дореформений період // Записки історичного факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова. - Одеса, 2002. - Вип. 12. - С. 155-163.

4.Грушевський М.С. Орієнтація Чорноморська // На порозі Нової України: Гадки і мрії (Репринтне видання 1918 р.). - К.: Наукова думка, 1991. - С. 16-19.

5.Грушевський М.С. Степ і море в історії України // Український історик. - 1991-1992. - Ч. 110-115. - Т. 28-29. - С. 54-68.

6.Лаврів П.І. Історія Південно-Східної України. - К.: Українська Видавнича Спілка, 1996. - 205 с.

7.Михненко А.М. Історія Донецького басейну другої половини ХІХ - першої половини ХХ ст.: Монографія. - Київ, Донецьк: ТОВ "Юго-Восток Лтд", 2003. - 440 с.

8.Пірко В. Заселення степової України в ХVІ - ХVІІІ ст. / Донецький державний університет. Донецьке відділення Наукового товариства ім. Т. Шевченка. - Донецьк, 1998. - 124 с.

9.Турченко Г.Ф. Південна Україна на зламі епох (1914-1922 рр.). - Запоріжжя: Просвіта, 2005. - 324 с.

10.Чорний Д. По лівий бік Дніпра: проблеми модернізації міст України (кінець ХІХ - початок ХХ ст.). - Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2007. - 304 с.