Семінарське заняття 4. ЕТНОНАЦІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (2 год.)

Етап налаштування

Графік скмінару з 5 етапамиПропустити до поточних задач
Етап налаштування
Поточний етап
  • Інформація про завдання Семінар створено. Будь ласка, зачекайте поки він перейде в наступний етап.
Етап здачі робіт
Етап оцінювання
Етап оцінювання оцінок
Закрито
Опис

План:

1. Місце Південної України у планах Антанти і Троїстого союзу.

2. Світова війна і модернізаційні процеси на Півдні.

3. Етносоціальні зміни у населенні краю.

4. Наростання соціальної напруги.

5. Громадсько-політичне життя у південноукраїнському регіоні.

1. Місце Південної України у планах Антанти і Троїстого союзу. Порівняйте позицію державного керівництва Австро-Угорщини, Німеччини, Болгарії та Туреччини щодо "українського питання". Слід розкрити місце Півдня України в зовнішній політиці держав-учасниць війни. Зупиніться на аналізі підготовки та причин відмови від реалізації проектів СВУ у південноукраїнському регіоні.

2. Світова війна і модернізаційні процеси на Півдні. Доведіть, що незважаючи на людські і матеріальні втрати, війна не зупинила процеси українського націотворення. Проаналізуйте вплив війни на прискорення модернізаційних змін у регіоні і формування національної ідентичності. Наведіть приклади, що ілюструють процеси осучаснення норм і стандартів життя, подолання патріархальщини, зміни в колективній психології селян, впровадження нових виробничих технологій у регіоні в воєнні роки. Доведіть, що війна сприяла продовженню процесу формування національної ідентичності в регіоні.

3. Етносоціальні зміни у населенні краю. Охаракризуйте зміни, що відбулися у воєнні роки у етнонаціональному і соціальному складі населення. Проаналізуйте як війна впливала на процеси "соціальної мобілізації" південноукраїнського населення. Слід визначити причини та наслідки обмежувальних законів царського уряду щодо німецької, болгарської, турецької, татарської та ін. національних меншин, що проживали на території південноукраїнського регіону. Проаналізуйте наслідки, спричинені появою нових масових категорій населення (біженців та військовополонених) у регіоні.

4. Наростання соціальної напруги. Охарактеризуйте масштаби поширення робітничого та селянського рухів у регіоні. Доведіть, що розмах цих рухів на Півдні України був меншим у порівнянні з іншими українськими регіонами.

5. Громадсько-політичне життя у південноукраїнському регіоні. Слід визначити особливості громадсько-політичного життя у південноукраїнському регіоні в 1914-1917 рр. Охарактеризуйте діяльність "Просвіт", українських політичних партій та організацій автономістського та самостійницького напрямку в воєнні роки.

Рекомендована література:

Основна:

1. 360 с.-Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ - ХХ століття. - К.: Генеза, 1996.

2.Турченко Ф.Г., Турченко Г.Ф. Південна Україна: модернізація, світова війна, революція (кінець ХІХ ст. - 1921 р.): Історичні нариси. - К.: Генеза, 2003. - 304 с.

Додаткова:

1.Лазанська Т.І. Німці-виселенці українських губерній у роки Першої світової війни // Проблеми історії України ХІХ - початку ХХ ст. - К.: Інститут історії України НАН України, 2002. - Вип. ІV. - С. 84-110.

2.Перепадя В.В. Українсько-німецькі відносини в 1914-1920 рр.: соціоісторичний аналіз. - Запоріжжя: ЗДУ, 1999. - 144 с.

3.Реєнт О.П., Сердюк О.В. Перша світова війна і Україна. - К.: Генеза, 2004. - 480 с.

4.Рубель В. Історія... - Запоріжжя: РА "Тандем-У", 2003. - 132 с.

5.Турченко Г.Ф. Південна Україна на зламі епох (1914-1922 рр.). - Запоріжжя: Просвіта, 2005. - 324 с.

6.Турченко Г. Південноукраїнський фактор у Першій світовій війні // Наукові праці історичного факультету Запорізького державного університету. - Запоріжжя: Просвіта, 2004. - Вип. ХVІІ. - С. 54-81.

7.Шевченко С.І. Становище німців на Єлисаветградщині у 1915-1917 роках // Вопросы германской истории: Сб. науч. ст. / Днепропетровский государственный университет. - Днепропетровск, 2000. - С. 127-135.