спеціальність 102
Метою викладання навчальної дисципліни «Аналіз якості харчових продуктів» є формування у майбутніх фахівців хіміків знань у галузі контролю якості продуктів харчування на основі сучасних фізико – хімічних методів, а також вміння на основі цих методів прогнозувати змінення складу, харчової цінності та умови раціонального збереження та використання харчових продуктів.
Основні завдання навчальної дисципліни «Аналіз якості харчових продуктів» полягають в оволодінні теоретичними і практичними навичками у використанні сучасних фізико – хімічних методів і засобів оцінювання якості харчових продуктів, покращенні споживчих властивостей і забезпеченні збереження та використання харчових ресурсів з найбільшою ефективністю..
Згідно з вимогами освітньої (освітньо-професійної, освітньо-наукової) програми студенти повинні досягти таких результатів навчання (компетентностей):
-знати сутність, види і можливості використання сучасних фізико – хімічних методів оцінки якості продуктів харчування;
-формувати алгоритм сучасних методів і засобів оцінки якісного та кількісного складу харчових продуктів;
-мати уявлення про мету застосування сучасних фізико – хімічних методів дослідження якості продуктів харчування;
-знати принципи державного регулювання щодо безпеки харчових продуктів, загальну характеристику небезпечних речовин у продуктах харчування;
-мати уявлення про сучасні напрями забезпечення безпеки харчових продуктів;
-знати основні джерела забруднення та шляхи надходження токсичних речовин у продукти харчування;
−знати загальні та специфічні методи дослідження вмісту токсичних речовин у харчових продуктах;
− використовувати знання для вирішення теоретичних та практичних завдань щодо безпеки харчування;
- використовувати сучасні електронні, хроматографічні, люмінесцентні та реологічні методи для дослідження якості харчових продуктів;
- оптимізовувати вибір методів і засобів для установлення безпечності продуктів харчування в зв’язку з можливим попаданням до них різних хімічних сполук (пестицидів, радіоактивних ізотопів, штучних барвників, хімічних консервантів, поліциклічних ароматичних вуглеводнів)
- розрізняти маркування продовольчих товарів, знати штрихове кодування та маркування харчових добавок.
Міждисциплінарні зв’язки.
Знання, отримані студентами з дисциплін « Органічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізична хімія», «Контроль якості продукціі», «Великий практикум з хіміі продуктів харчування», забезпечують засвоєння курсу «Аналіз якості харчових продуктів ».
Вивчення курсу «Аналіз якості харчових продуктів » забезпечує поглиблення професійних знань в галузі хіміі харчових продуктів та створює передумови для успішної адаптаціі на виробництві.СИЛАБУС
Презентація курсу