7.4. Границя послідовності.

В цьому пункті ми розглянемо основне поняття, пов'язане з послідовностями - поняття границі.

Означення 1.
Число a називається границею послідовності \;\{x_n\}, якщо для будь-якого, скіль завгодно малого, додатнього \varepsilon знайдеться такий номер N, що всі елементиы з номерами n більшими за N: n\;\ge\;N, відстоять від числа a менше, ніж на \varepsilon .
|x_n-a|\lt \varepsilon

Границя послідовності позначається так:
a=\lim\limits_{n \to \infty}x_n

З використанням кванторів
\forall \varepsilon \gt 0\; \exists N \; \forall n \ge N : |x_n\;-\;a|\lt\varepsilon \;\Rightarrow\;a=\lim_{n \to \infty}x_n

Якщо послідовність має границю, вона називається збіжною.
Перш, ніж перейти до прикладів дамо ще одне, еквівалентне попередньому, означення границі послідовності.

Означення 2.
Околом точки a називається будь-який відкритий інтервал з центром в цій точці.
\varepsilon-околом точки a називається інтервал довжиною 2\varepsilon з центром в цій точці.
(a-\varepsilon,\;a+\varepsilon).

Означення 3.
Число a називається границею послідовності \;\{x_n\}a=\lim_{n \to \infty}x_n ), якщо для будь-якого, скіль завгодно малого, додатнього \varepsilon знайдеться такий номер N, що всі елементи послідовності, починючи з x_N містяться в \varepsilon-околі точки a.

Приклади.

1. Послідовність
\{x_n\}=\{1,\;\frac{1}{2},\;\frac{1}{3},\;\frac{1}{4},\;\frac{1}{5},\;\dots,\; \frac{1}{n},\;\dots\}
має границею 0:
\lim_{n \to \infty}\frac{1}{n}=0

Це означає, що наскільки б маленьким ми не взяли \varepsilon, скажімо, \varepsilon=0,001, все одно знайдеться достатньо великий номер N (для нашого \varepsilon=0,001 таким номером буде N=1001), такий що для всіх n\;\ge\;N
величина \frac{1}{n} буде менше за \varepsilon, тобто \frac{1}{n} буде ближче до 0, чім \varepsilon. Дійсно, і \frac{1}{1002}, і \frac{1}{1003} і всі наступні елементи послідовності будуть менші за \varepsilon, тобто відстоять від 0 менше, ніж на \varepsilon, а це і означає, що 0 є границя цієї послідовності.

2. Границя послідовності
\{x_n\}=\{0,\;\frac{1}{2},\;\frac{2}{3},\;\frac{3}{4},\;\frac{4}{5},\;\dots,\; \frac{n-1}{n},\;\dots\}
дорівнює 1:
\lim_{n \to \infty}\frac{n-1}{n}=1

Дійсно, для обраного \varepsilon \gt 0 візьмемо N \gt \frac{1}{\varepsilon}. Тоді для всіх n\;\ge\;N маємо

x_n=\frac{n-1}{n}=1-\frac{1}{n}\gt 1-\frac{1}{\frac{1}{\varepsilon}}\;=\;1-\varepsilon.

Починаючи з x_N всі елементи послідовності відстоять від 1 менше, ніж на \varepsilon, тобто якраз 1 і є границею послідовності x_n=\frac{n-1}{n}.

Зазначимо, що номер N, взагалі кажучи, залежить від \varepsilon, як правило, чим менше \varepsilon, тім більший номер N доводиться обирати. Але, щоб границя існувала, необхідно, щоб для кожного \varepsilon відповідаючий йому номер все ж таки знайшовся.

3. Границя сталої послідовності \{c\}=\{c,\;c,\;\dots,\;c,\;\dots\} дорівнює числу с, оскільки всі елементи послідовності завідомо знаходяться в будь-якому, скіль зівгодно малому околі точки с.

\lim_{n \to \infty} c=c

4. Границя послідовності \{n^2\}=\{1,\;4,\;9,\;16,\;\dots,\; n^2,\;\dots\} взагалі не існує. Яке б число ми ни спробували б узяти в якості границі, елементи послідовності x_n\;=\; n^2, прямуючи в нескінченість, не зможуть знаходитись в малому околі цього числа.

Last modified: Sunday, 18 September 2016, 11:12 PM