Семінарське заняття 5.УКРАЇНСЬКА ІНТЕГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ГЕТЬМАНСЬКОГО РЕЖИМУ ТА ДИРЕКТОРІЇ НА ПІВДНІ УКРАЇНІ

Phase de mise en place

Chronologie de l'atelier avec 5 phasesAller directement aux tâches actuelles
Phase de mise en place
Phase actuelle
  • Info de tâche L'atelier est en cours de configuration. Veuillez attendre qu'il passe à la phase suivante.
Phase de remise
Phase d'évaluation
Phase de notation des évaluations
Fermé
Description

Тема 4. УКРАЇНСЬКА ІНТЕГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ГЕТЬМАНСЬКОГО РЕЖИМУ ТА ДИРЕКТОРІЇ НА ПІВДНІ УКРАЇНІ (2 год.).

План:

1.      Південноукраїнський регіон у складі Української держави.

2.      Здобутки в царині культури.

3.      Опозиція гетьманському режиму та її плани щодо майбутнього Півдня України.

4.      Встановлення влади Директорії у південноукраїнському регіоні.

 

Рекомендована література:

Основна:

1.             Турченко Г.Ф. Південна Україна на зламі епох (1914–1922 рр.). – Запоріжжя: Просвіта, 2005. – 324 с.

2.             Турченко Г., Турченко Ф. Проект "Новоросія" 1764–2014 рр. Ювілей на крові. – Запоріжжя, 2015. – 158 с.

Додаткова:

1.      Пархоменко В.А. Українські військові формування П. Скоропадського на Півдні України у 1918 р. // Історія України. Маловідомі імена, події, факти (Збірник статей). – К.: Рідний край, 1999. – Вип. 7. – С. 98–102.

2.      Скоропадський П. Спогади. Кінець 1917 – грудень 1918 / Національна Академія наук України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, Інститут східноєвропейських досліджень НАН України, Східноєвропейський дослідний інститут ім. В.К. Липинського. – Київ; Філадельфія, 1995. – 493 с.

3.      Терещенко Ю.І., Осташко Т.С. Український патріот з династії Габсбургів / Інститут історії України НАН України; Київський державний лінгвістичний університет; Кафедра історії України. – К., 1999. – 166 с.

4.      Турченко Г.Ф. Південна Україна в період Директорії Української Народної Республіки // Наукові праці історичного факультету Запорізького державного університету. – Запоріжжя: Просвіта, 2005. – Вип. ХІХ. – С. 174–188. http://referatu.net.ua/newreferats/7575/184038

5.      Турченко Г.Ф. Південний регіон у складі Української Держави П. Скоропадського // Вісник Київського національного лінгвістичного університету. Серія «Історія, економіка, філософія». – К.: Видавничий центр КНЛУ, 2004. – Вип. 9 / Гол. ред. Ю.І. Терещенко. – С. 49–63.

6.      Турченко Ф.Г., Турченко Г.Ф. Південна Україна: модернізація, світова війна, революція (кінець ХІХ ст. – 1921 р.): Історичні нариси. – К.: Генеза, 2003. – 304 с. http://istorikznu.at.ua/forum/21-69-1

 

1. Південноукраїнський регіон у складі Української держави. Проілюструйте фактами процес інтеграції Півдня України в Українську Державу в умовах Гетьманату П. Скоропадського. Доведіть, що історичним фактом стала політична переорієнтація південноукраїнського регіону на столицю України – Київ. Доведіть, що одним із досягнень Гетьманату було об’єднання українських земель (у тому числі Півдня України) у межах єдиної Української Держави. Охарактеризуйте основні напрямки цілеспрямованої державної політики українізації у регіоні. Проаналізуйте наслідки інтеграції в державні структури регіону представників національної інтелігенції.

2. Здобутки в царині культури. Охарактеризуйте позитивні зрушення, що відбулися в умовах Гетьманату в освітньо-культурній сфері Південної України. Проаналізуйте основні чинники, що дозволили уряду Української Держави поліпшити фінансування культурної галузі та реалізувати ряд проектів, розроблених ще в період Центральної Ради.

3. Опозиція гетьманському режиму та її плани щодо майбутнього Півдня України. Охарактеризуйте опозицію, що протистояла гетьманському режиму у південноукраїнському регіоні. Проаналізуйте її погляди на майбутнє України в цілому та її південноукраїнського регіону зокрема. Проаналізуйте як політична боротьба в умовах Гетьманату впливала на процеси українського націотворення (на прикладі південноукраїнського регіону).

4. Встановлення влади Директорії у південноукраїнському регіоні. Доведіть, що події в регіоні в цей період розвивались у руслі загальноукраїнських тенденцій. Проілюструйте як після гетьманської грамоти про федерацію з небільшовицькою Росією почалося масове антигетьманське повстання під гаслами відновлення УНР, яке з центру держави швидко поширилось на весь південний регіон. Доведіть, що антигетьманське повстання охопило весь Південь України, а українська ідея перетворювалась у домінуючу в регіоні.