Глосарій
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
Л |
---|
ЛАКТАЛЬБУМІНбілок молока. Побудований з одного поліпептидного ланцюга. Високопоживний, містить повний набір амінокислот. Складає 2,4% всіх білків коров'ячого молока. | |
ЛАКТОЗА, МОЛОЧНИЙ ЦУКОРдицукорид, утворений залишками
D-галактози і D-глюкози. Утворюється в молочній залозі і міститься в молоці
всіх ссавців у вільному вигляді (2-8,5%); залишок Л. - структурний елемент вищих олігоцукоридів
молока і багатьох глікосфінголіпідів. Л. виявлена також (у вільному вигляді) в деяких рослинах. Ферментативний гідроліз Л. відбувається під дією лактази. | |
ЛАНОЛІНтваринний віск. Одержують із вовни овець, суміш майже рівних кількостей вільних високомолекулярних спиртів, жирних кислот і їх етерів. Відрізняється від інших восків високим вмістом стеролів (холестеролу, ланостеролу та ін.). Основа кремів, мазей. | |
ЛАНОСТЕРИН, ЛАНОСТЕРОЛ, СТЕРОЛбіогенетичний попередник холестеролу і похідних від нього стеролів і стероїдів у хребетних. Велика кількість Л. міститься в жирі вовни ссавців (наприклад, вівці). | |
ЛЕЙЦИН, L-α-АМІНОІЗОКАПРОНОВА КИСЛОТАнезамінна
амінокислота; входить до складу майже всіх білків тварин і рослин. Один із
продуктів розпаду Л. в організмі - | |
ЛЕЦИТИНИжироподібні органічні речовини групи фосфоліпідів. Містяться в тваринних і рослинних організмах. | |
ЛИМОННА (ЦИТРИНОВА) КИСЛОТАтрикарбонова оксикислота. У вільному вигляді міститься в рослинах: багаті на неї листки і стебла махорки (3-14%), плоди лимона (в соці 5-6%), апельсина та ін. У великих кількостях (до 10%) Л.к. накопичується при лимоннокислому бродінні і в культуральній рідині окремих грибів родини Aspergillus i Penicillium.
В обміні речовин у тварин бере участь у вигляді солей-цитратів (утворюються шляхом конденсації ацетилкоензиму А і оксалоацетату) в циклі трикарбонових кислот циклі і в гліоксилатному циклі. | |
ЛІАЗИклас ферментів, які каталізують реакції негідролітичного відщеплення від субстратів відповідних (певних) групатомів з утворенням подвійних зв'язків, а також реакції приєднання атомів і груп атомів за місцем подвійних зв'язків. У залежності від атомів, між якими відбувається утворення або розрив подвійного зв'язку. Л., які здійснють реакції синтезу без участі багатих енергією (макроергічних) сполук, називаються синтазами на відміну від синтетаз. Л. поширені у природі, беруть участь у процесах гліколізу, бродіння, в циклах трикарбонових кислот, сечовини та ін. Відомо понад 100 Л. | |
ЛІГАЗИ, СИНТАЗИклас ферментів, які каталізують реакції приєднання одна до одної двох різних молекул за рахунок енергії спряженої реакції гідролізу нуклеозидтрифосфатів (найчастіше АТФ). В залежності від характеру виникаючого зв'язку (С-O, С-S, C-N i C-C-зв'язку) Л. ділять на підкласи. В якості кофермента Л. бере участь біотин. Широко представлені у природі і відіграють важливу роль в біосинтезі білків, ліпідів, вуглеводів. Відомо понад 100 Л. | |