Глосарій


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все

Л

ЛАКТАЗА

фермент, що гідролізує лактозу (молочний цукор) з утворенням глюкози і галактози. Зустрічається в рослинах. Головним чином в мигдалі, персику, абрикосі і яблуці. Виділяється багатьма мікроорганізмами та кишківником тварин (головним чином, ссавців). Порушення синтезу Л. - причина спадкової непереносимості лактози молока новонародженими. Препарат Л. використовують у харчовій промисловості та медицині.


ЛАКТАЛЬБУМІН

білок молока. Побудований з одного поліпептидного ланцюга. Високопоживний, містить повний набір амінокислот. Складає 2,4% всіх білків коров'ячого молока.


ЛАКТОЗА, МОЛОЧНИЙ ЦУКОР

дицукорид, утворений залишками D-галактози і D-глюкози. Утворюється в молочній залозі і міститься в молоці всіх ссавців у вільному вигляді (2-8,5%); залишок Л. - структурний елемент вищих олігоцукоридів молока і багатьох глікосфінголіпідів.

Л. виявлена також (у вільному вигляді) в деяких рослинах. Ферментативний гідроліз Л. відбувається під дією лактази.


ЛАНОЛІН

тваринний віск. Одержують із вовни овець, суміш майже рівних кількостей вільних високомолекулярних спиртів, жирних кислот і їх етерів. Відрізняється від інших восків високим вмістом стеролів (холестеролу, ланостеролу та ін.). Основа кремів, мазей.


ЛАНОСТЕРИН, ЛАНОСТЕРОЛ, СТЕРОЛ

біогенетичний попередник холестеролу і похідних від нього стеролів і стероїдів у хребетних. Велика кількість Л. міститься в жирі вовни ссавців (наприклад, вівці).


ЛЕЙЦИН, L-α-АМІНОІЗОКАПРОНОВА КИСЛОТА

незамінна амінокислота; входить до складу майже всіх білків тварин і рослин. Один із продуктів розпаду Л. в організмі -
β-окси-β-метилглутарова кислота (у вигляді ацилкоферментуА) - важлива проміжна сполука при біосинтезі холестеролу і інших стероїдів. Препарат під назвою "Лейцин” (містить Л.) використовується
в медицині. 


ЛЕЦИТИНИ

жироподібні органічні речовини групи фосфоліпідів. Містяться в тваринних і рослинних організмах.


ЛИМОННА (ЦИТРИНОВА) КИСЛОТА

трикарбонова оксикислота. У вільному вигляді міститься в рослинах: багаті на неї листки і стебла махорки (3-14%), плоди лимона (в соці 5-6%), апельсина та ін. У великих кількостях (до 10%) Л.к. накопичується при лимоннокислому бродінні і в культуральній рідині окремих грибів родини Aspergillus i Penicillium. 

В обміні речовин у тварин бере участь у вигляді солей-цитратів (утворюються шляхом конденсації ацетилкоензиму А і оксалоацетату) в циклі трикарбонових кислот циклі і в гліоксилатному циклі.


ЛІАЗИ

клас ферментів, які каталізують реакції негідролітичного відщеплення від субстратів відповідних (певних) групатомів з утворенням подвійних зв'язків, а також реакції приєднання атомів і груп атомів за місцем подвійних зв'язків. У залежності від атомів, між якими відбувається утворення або розрив подвійного зв'язку. Л., які здійснють реакції синтезу без участі багатих енергією (макроергічних) сполук, називаються синтазами на відміну від синтетаз. Л. поширені у природі, беруть участь у процесах гліколізу, бродіння, в циклах трикарбонових кислот, сечовини та ін. Відомо понад 100 Л.


ЛІГАЗИ, СИНТАЗИ

клас ферментів, які каталізують реакції приєднання одна до одної двох різних молекул за рахунок енергії спряженої реакції гідролізу нуклеозидтрифосфатів (найчастіше АТФ). В залежності від характеру виникаючого зв'язку (С-O, С-S, C-N i C-C-зв'язку) Л. ділять на підкласи. В якості кофермента Л. бере участь біотин. Широко представлені у природі і відіграють важливу роль в біосинтезі білків, ліпідів, вуглеводів. Відомо понад 100 Л.



Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все