Структура за темами

  • Загальне

    Мисливствознавство — комплексна прикладна наука, що об’єднує організаційно-економічні, біологічно-екологічні та технологічні напрямки. Предметом вивчення для мисливствознавства виступає мисливське господарство та його ресурси.

    Сучасне мисливствознавство розробляє наступні основні проблеми: біологічні основи мисливського господарства: класифікацію, типологію та бонітування мисливських угідь; облаштування мисливських угідь; облік мисливських ссавців та птахів; підвищення ємності мисливських угідь і продуктивності популяцій різних видів мисливських тварин із допомогою біотехнічних заходів; акліматизація і реакліматизація цінних видів диких тварин, селекція їх у природі; керування популяціями в природних умовах; дичорозведення.

    Метою викладання навчальної дисципліни «Основи мисливствознавства» є надання студентам комплексу теоретичних та практичних знань з основних напрямків мисливствознавства, що забезпечують наукові засади ведення мисливського господарства. Дана дисципліна формує у студентів цілісну уяву про функціонування мисливського господарства з усіма його складними і динамічними соціально-економічними і біологічними процесами, що відбуваються в ньому у зв’язку з його розвитком, організацією, реорганізаціями, веденням і керуванням. Студенти знайомляться з такими загальнонауковими категоріями, як взаємозв'язок між структурою та функцією (формами та змістом), частинами і цілістю, зміною якісного стану об'єкта в часі та просторі, причинністю змін тощо.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи мисливствознавства» є надання студентам комплексу знань щодо ресурсів мисливського господарства — мисливських угідь, мисливських тварин, трудових, фінансових, матеріальних і нематеріальних активів, а також формування вмінь, навичок та професійних компетенцій щодо сучасних методів та методик досліджень в мисливствознавстві.

    Навчальна дисципліна «Основи мисливствознавства» складається з таких розділів:

    1. Мисливствознавство як наука. Організаційно-економічний напрямок.

    2. Біолого-екологічний напрямок мисливствознавства.

    3. Технологічний напрямок мисливствознавства.