Завдання, 4 курс, група 3

Задача 1. Приватне підприємство “Лоза” отримало кредит по лінії ЄБРР під заставу нерухомого майна, що належить ПАТ “Прогрес”. Оскільки кредит не повернуто, банк звернув стягнення на заставлене майно. ПАТ “Прогрес” пред’явило позов до ПП “Лоза” і його засновника - Лозинського В.М. про відшкодування шкоди. Лозинський В.М. вважає, що відповідати не повинен, оскільки безпосереднє

управління підприємством здійснював директор – Божко І.Я.

Що таке приватне підприємство?

Чи обгрунтовані вимоги ПАТ “Прогрес” і заперечення Лозинського В.М.?

Складіть заперечення (письмові пояснення) на позовну заяву від імені Лозинського В.М.


Задача 2. Хоменко, який на зборах учасників голосував проти прийняття рішення про зменшення статутного капіталу, заявив, що він виходить із товариства. Через місяць він подав заяву про вихід на ім’я голови товариства. Збори учасників розглянули його заяву і вирішили задоволити її, вважаючи Хоменка таким, що вийшов з товариства.

У зв’язку зі зміною складу учасників було затверджено зміни до установчих документів. Коли ж ці зміни були подані для державної реєстрації, державний реєстратор відмовив, посилаючись на те, що заява про вихід не посвідчена нотаріально.

Голова товариства звернувся до Хоменка, що б той подав заяву у належній формі (нотаріальній), але Хоменко відмовився це зробити, оскільки йому ще не виплачено вартість його частки.

З якого моменту учасник вважається таким, що вийшов з товариства: з моменту подання заяви, з моменту прийняття рішення зборами учасників, з моменту виділення частки, з моменту державної реєстрації змін до установчих документів, чи з іншого моменту? Як бути у наведеній ситуації? Чи може Хоменко відкликати заяву про вихід?