Завдання для студентів юридичного факультету (4 курс)

ТОВ “Октопус” займається будівництвом багатоквартирних житлових будинків. Будівництво здійснюється за рахунок коштів фізичних осіб, які мають намір придбати квартиру, і оформлюється договором про пайову участь у будівництві. Юрист товариства вважає, що у даному випадку порушуються норми Закону України “Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” та законодавства про фінансові послуги, оскільки ТОВ “Октопус” фактично надає фінансові послуги із управління грошовими коштами фізичних осіб, не маючи статусу фінансової установи. Директор товариства хоче отримати роз’яснення від уповноваженого державного органу.

Запитання:

До якого органу він має звертатися? Підготуйте проєкт відповіді на запит.


Завдання 2

ПП “Ніка” у відповідності до укладеного договору поставки здійснило відвантаження на адресу ТОВ “Дельта” продукції виробничо-технічного призначення на суму 315 тис. грн, при цьому частина продукції на суму 76 тис. грн виявилась некомплектною, в частині продукції на суму 14 тис. грн були виробничі дефекти, крім цього, в порушення умов договору поставки було здійснено недопоставку продукції на суму 168 тис. грн

Запитання:

1) Якими нормативними актами передбачені вимоги до встановленого порядку прийому продукції виробничо-технічного призначення за кількістю та якістю?

2) Яка відповідальність передбачена чинним законодавством за порушення договору поставки в частині: несвоєчасної та неякісної поставки, недопоставки продукції?

3) Чи має право господарський суд зменшити розмір неустойки, передбаченої умовами договору поставки чи звільнити

відповідача від сплати неустойки?