Семінарське заняття 10. ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКИЙ РЕГІОН У СКЛАДІ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ П. СКОРОПАДСЬКОГО (2 год.)

Етап налаштування

Графік скмінару з 5 етапамиПропустити до поточних задач
Етап налаштування
Поточний етап
  • Інформація про завдання Семінар створено. Будь ласка, зачекайте поки він перейде в наступний етап.
Етап здачі робіт
Етап оцінювання
Етап оцінювання оцінок
Закрито
Опис

План:

1. Інтеграційна політика гетьманського режиму на Півдні України.

2. Українізація державного апарату в регіоні.

3. Здобутки в царині культури.

4. Вплив українських військових на політичне та культурне життя південноукраїнського регіону в умовах Гетьманату П Скоропадського.

5. Опозиція гетьманському режиму та її плани щодо майбутнього Півдня України.

6. Німецькомовна національна меншина Півдня і кримськотатарський національний рух у 1918 р.

1. Інтеграційна політика гетьманського режиму на Півдні України. Проілюструйте фактами процес інтеграції Півдня України в Українську Державу в умовах Гетьманату П. Скоропадського. Доведіть, що історичним фактом стала політична переорієнтація південноукраїнського регіону на столицю України - Київ. Доведіть, що одним із досягнень Гетьманату було об'єднання українських земель (у тому числі Півдня України) у межах єдиної Української Держави.

2. Українізація державного апарату в регіоні. Охарактеризуйте основні напрямки цілеспрямованої державної політики українізації у регіоні. Проаналізуйте наслідки інтеграції в державні структури регіону представників національної інтелігенції.

3. Здобутки в царині культури. Охарактеризуйте позитивні зрушення, що відбулися в умовах Гетьманату в освітньо-культурній сфері Південної України. Проаналізуйте основні чинники, що дозволили уряду Української Держави поліпшити фінансування культурної галузі та реалізувати ряд проектів, розроблених ще в період Центральної Ради.

4. Вплив українських військових на політичне та культурне життя південноукраїнського регіону в умовах Гетьманату П. Скоропадського. Проаналізуйте внесок в освітньо-культурну та політичну сферу Південної України Українських січових стрільців на чолі з В. Габсбургом та військовиків Запорізького корпусу. Доведіть, що їх патріотична діяльність сприяла поширенню української національної свідомості в краї.

5. Опозиція гетьманському режиму та її плани щодо майбутнього Півдня України. Охарактеризуйте опозицію, що протистояла гетьманському режиму у південноукраїнському регіоні. Проаналізуйте її погляди на майбутнє України в цілому та її південноукраїнського регіону зокрема. Проаналізуйте як політична боротьба в умовах Гетьманату впливала на процеси українського націотворення (на прикладі південноукраїнського регіону).

6. Німецькомовна національна меншина Півдня і кримськотатарський національний рух у 1918 р. Охарактеризуйте національний рух кримських татар і німецькомовної меншини у південноукраїнському регіоні в умовах Гетьманату П. Скоропадського. Проаналізуйте комплекс зовнішньополітичних і внутрішньополітичних факторів, що зірвали сепаратистські плани по створенню в Таврії та Криму державних анклавів цих національних меншин.

Рекомендована література:

Основна:

1.     Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ - ХХ століття. - К.: Генеза, 1996. - 360 с.

2.Турченко Г.Ф. Південна Україна на зламі епох (1914-1922 рр.). - Запоріжжя: Просвіта, 2005. - 324 с.

Додаткова:

1.Горбуров Є.Г., Котляр Ю.В., Шитюк М.М. Повстансько-партизанський рух на Півдні України 1917-1944 рр. - Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2003. - 340 с.

2.Грациози А. Большевики и крестьяне на Украине, 1918-1919 годы. - М.: АИРО-ХХ, 1997. - 200 с.

3.Захарченко П. Селянська війна в Україні: рік 1918 / Київський національний ун-т ім. Т. Шевченка, Національна академія внутрішніх справ. - К.: ЗАТ "Нічлава", 1997. - 188 с.

4.Котляр Ю.В. Повстанство. Селянський рух на Півдні України: 1917-1925. - Миколаїв; Одеса: ТОВ ВіД, 2003. - 200 с.

5.Пархоменко В.А. Українські військові формування П. Скоропадського на Півдні України у 1918 р. // Історія України. Маловідомі імена, події, факти (Збірник статей). - К.: Рідний край, 1999. - Вип. 7. - С. 98-102.

6.Скоропадський П. Спогади. Кінець 1917 - грудень 1918 / Національна Академія наук України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, Інститут східноєвропейських досліджень НАН України, Східноєвропейський дослідний інститут ім. В.К. Липинського. - Київ; Філадельфія, 1995. - 493 с.

7.Терещенко Ю.І., Осташко Т.С. Український патріот з династії Габсбургів / Інститут історії України НАН України; Київський державний лінгвістичний університет; Кафедра історії України. - К., 1999. - 166 с.

8.     Турченко Г.Ф. Опозиція гетьманському режиму та її плани щодо майбутнього Півдня України // Культурологічний вісник: Науково-теоретичний щорічник Нижньої Наддніпрянщини. - Запоріжжя, 2007. - Вип. 19. - С. 10-16.

9.Турченко Г.Ф. Південний регіон у складі Української Держави П. Скоропадського // Вісник Київського національного лінгвістичного університету. Серія "Історія, економіка, філософія". - К.: Видавничий центр КНЛУ, 2004. - Вип. 9 / Гол. ред. Ю.І. Терещенко. - С. 49-63.