Семінарське заняття 11. ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В ПЕРІОД ДИРЕКТОРІЇ УНР (2 год.)

Етап налаштування

Графік скмінару з 5 етапамиПропустити до поточних задач
Етап налаштування
Поточний етап
  • Інформація про завдання Семінар створено. Будь ласка, зачекайте поки він перейде в наступний етап.
Етап здачі робіт
Етап оцінювання
Етап оцінювання оцінок
Закрито
Опис

План:

1.Антигетьманське повстання в контексті українського націотворення.

2.Встановлення влади Директорії в південному Правобережжі.

3.Боротьба за південне Лівобережжя і Крим.

1. Антигетьманське повстання в контексті українського націотворення.Доведіть, що події в регіоні в цей період розвивались у руслі загальноукраїнських тенденцій. Проілюструйте як після гетьманської грамоти про федерацію з небільшовицькою Росією почалося масове антигетьманське повстання під гаслами відновлення УНР, яке з центру держави швидко поширилось на весь південний регіон. Доведіть, що антигетьманське повстання було важливим стимулюючим фактором формування модерної української нації у регіоні. Доведіть, що процес націотворення в умовах Директорії охопив весь Південь України, а українська ідея перетворювалась у домінуючу в регіоні.

2. Встановлення влади Директорії в південному Правобережжі. Охарактеризуйте особливості встановлення влади Директорії на правобережній території регіону. Доведіть, що влада українського республіканського режиму була тут встановлена за активної участі місцевого населення. Доведіть, що білогвардійські частини, які були сформовані у регіоні в останній період існування Гетьманату, без зовнішньої допомоги не мали жодних шансів закріпитися в регіоні. Проілюструйте як портові міста (Одеса, Миколаїв, Херсон) та вузька прибережна смуга потрапили під контроль військ Антанти.

3. Боротьба за південне Лівобережжя і Крим. Доведіть, що у лівобережній частині Півдня процес формування національної свідомості населення регіону й утвердження його української ідентичності, на відміну від правобережної частини, проявився дещо слабше. Адже українській владі тут протистояли сильні конкуренти республіканського режиму - махновський рух та місцеві більшовики. Крім цього у регіоні діяли також російські білогвардійські формування. Доведіть, що південно-східна частина України вже наприкінці 1918 - на початку 1919 рр. стала перетворюватися в один із важливих ареалів російської громадянської війни, до якої втягувалося місцеве населення.

Рекомендована література:

Основна:

1.            Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної української нації ХІХ - ХХ століття. - К.: Генеза, 1996. - 360 с.

2.Турченко Г.Ф. Південна Україна на зламі епох (1914-1922 рр.). - Запоріжжя: Просвіта, 2005. - 324 с.

Додаткова:

1.Горбуров Є.Г., Котляр Ю.В., Шитюк М.М. Повстансько-партизанський рух на Півдні України 1917-1944 рр. - Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2003. - 340 с.

2.Грациози А. Большевики и крестьяне на Украине, 1918-1919 годы. - М.: АИРО-ХХ, 1997. - 200 с.

3.Захарченко П. Селянська війна в Україні: рік 1918 / Київський національний ун-т ім. Т. Шевченка, Національна академія внутрішніх справ. - К.: ЗАТ "Нічлава", 1997. - 188 с.

4.Котляр Ю.В. Повстанство. Селянський рух на Півдні України: 1917-1925. - Миколаїв; Одеса: ТОВ ВіД, 2003. - 200 с.

5.Мазепа І. Україна в огні і бурі революції. 1917-1921. - Б.м.: Прометей, 1950-1951. - Ч. І. - 210 с.; Ч. ІІ. - 245 с.; Ч. ІІІ. - 223 с.

6.Турченко Г.Ф. Південна Україна в період Директорії Української Народної Республіки // Наукові праці історичного факультету Запорізького державного університету. - Запоріжжя: Просвіта, 2005. - Вип. ХІХ. - С. 174-188.

7.Шкляєв І.М. Розподіл сфер впливу в Одесі: інтервенти, Директорія, Добровольча армія (історико-краєзнавчий аспект) // Записки історичного факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова. - Одеса, 2001. - Вип. 11. - С. 65-70.

8.     Яблонський В.М. Від влади п'ятьох до диктатури одного: Історико-політичний аналіз Директорії УНР. - К.: Альтерпрес, 2001. - 160