Topic outline

  • Спеціальність 102 Хімія

    Метою викладання навчальної дисципліни «Аналіз токсичних речовин в харчових продуктах» є формування уявлення про основні токсичні речовини продуктів харчування, джерела та шляхи їх надходження в сировину та продукти, чинники, що впливають на вміст токсичних речовин та фізико-хімічні методи аналізу визначення вмісту цих речовин у продуктах харчування.
    Основними завданнями вивчення дисципліни «Аналіз токсичних речовин в харчових продуктах» є:
     - вивчення теоретичних основ аналізу харчових продуктів на вміст токсичних речовин ;
     - застосування знань для рішення практичних завдань по оптимізації методик аналізу ;
     - освоєння основних понять з питань сучасних напрямків створення безпеки харчових продуктів.
    Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні досягти таких результатів навчання (компетентностей):
     - усвідомлювати принципи державного регулювання щодо безпеки харчових продуктів;
     - знати загальну характеристику небезпечних речовин у продуктах харчування;
     - розуміти сучасні напрями забезпечення безпеки харчових продуктів;
     - визначати основні джерела забруднення та шляхи надходження токсичних речовин у продукти харчування;
     - знати загальні та специфічні методи дослідження вмісту токсичних речовин у харчових продуктах;
     - вміти оптимізувати вибір методики для визначння вмісту токсичних речовин в сировині та продуктах харчування;
     - використовувати знання для вирішення теоретичних та практичних завдань щодо безпеки харчування;
     Міждисциплінарні зв’язки.
    Засвоєння навчального матеріалу курсу «Аналіз токсичних речовин у харчових продуктах» базується на знаннях, отриманих студентами під час здобуття освітнього ступеня бакалавра, зокрема при вивченні дисциплін «Неорганічна хімія», «Аналітична хімія», «Органічна хімія», «Шкідливі речовини та їх утилізація», «Основи токсикології», «Екотехнологія», «Хімічний захист рослин», «Хімія харчових добавок та вітамінів», ВП «Хімія харчових продуктів». Вивчення курсу «Аналіз токсичних речовин у харчових продуктах» сприятиме подальшому засвоєнню таких дисциплін: 1. Аналіз якості харчових продуктів: знання про токсичні речовини, що можуть потрапляти до харчових продуктів. 2. Методи виділення та ідентифікації: знання про методи ідентифікації токсичних речовин. 3. Засоби знешкодження токсичних речовин: знання про токсичні речовини, що містяться у харчових продуктах, і методи їх аналізу. 3. Програма навчальної д

  • Розділ 1.Основні токсичні речовини у харчових продуктах

    Тема 1. Харчування і безпека життєдіяльності.

    Державне регулювання щодо безпеки харчових продуктів. Основні терміни і визначення. Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Загальна характеристика небезпечних речовин у харчових продуктах. Сучасні напрями забезпечення безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

     Тема 2. Радіонукліди та важкі метали у продуктах харчування.

    Радіонукліди у продуктах харчування. Нагромадження радіонуклідів із ґрунту в рослини. Заходи щодо зменшення надходження радіонуклідів у рослини. Виведення радіонуклідів з організму людини. Чинні норми радіаційної безпеки в Україні. Важкі метали. Фактори, що впливають на вміст важких металів у продуктах рослинного походження. Джерела забруднення ними продуктів харчування та продовольчої сировини.

     Тема 3. Нітрогенвмісні токсичні речовини, пестициди та мікотоксини у  продуктах

     харчування.

    Нітрогенвмісні шкідливі речовини в харчових продуктах. Характеристика нітратів, нітритів, нітрозамінів. Джерела надходження нітратів і нітритів в організм людини. Пестициди. Характеристика пестицидів та шляхи їх потрапляння у продукти харчування. Дія пестицидів на живий організм. Допустимий вміст пестицидів у продуктах харчування та сировини. Мікотоксини: хімічний склад та будова. Джерела надходження, вплив на організм.


    • 1 Блок лабораторних робіт

    • Розділ 2.Методи визначення токсичних речовин у харчових продуктах


       Тема 4. Безпека харчування, пов’язана з компонентами упаковки.

      Сучасний розвиток споживчої упаковки. Характеристика компонентів упаковки. Гігієнічні аспекти використання полімерів для пакування харчових продуктів. Упаковка і стан навколишнього середовища.

       Тема 5. Заходи щодо зменшення токсичних речовин у продуктах харчування.

      Напрямки зниження концентрації радіонуклідів у продуктах та рекомендації щодо режиму харчування людей. Раціональна технологія готування їжі. Заходи щодо зменшення вмісту катіонів важких металів у харчових продуктах. Шляхи запобіганню накопичення небезпечних азотовміщуючих сполук в організмі людини. Методи детоксикації харчових продуктів від залишків пестицидів. Засоби запобігання вживанню в їжу продуктів, що отруєні мікотоксинами.

       Тема 6. Фізико-хімічні  методи визначення токсичних речовин у харчових продуктах.

      Основні теоретичні положення методів визначення токсичних речовин у харчових продуктах: молекулярна спектрометрія, атомна спектрометрія, потенціометричний метод, хроматографічні методи, радіометричні методи аналізу. Атомно-абсорбційний та фотометричний метод визначення важких металів у продуктах харчування. Іонометричний метод визначення вмісту нітратів та нітритів в харчових продуктах. Вимірювання залишків хлорорганічних пестицидів в продуктах методом газової хроматографії. Визначення залишків синтетичних пиретроїдів в продуктах методом ТШХ та газорідинною хроматографією. Експресне визначення об’ємної та питомої активності γ випромінюючих нуклідів за допомогою радіометра СРП-68-01. Методики вимірювання радіоактивності нуклідів у харчових продуктах.


      • 2 Блок лабораторних робіт